A INVIAT OAMENI !

Sfantul Partenie din Lampsakos a inviat 3 morti in timpul vietii sale

Sfantul Partenie din Lampsakos - Sfantul Vindecator de cancer (7 februarie)
Sfantul Partenie din Lampsakos - Sfantul Vindecator de cancer (7 februarie)

In Noul Testament sunt mentionati doar doi Apostoli care au inviat mortii: Apostolul Petru si Apostolul Pavel. Asemeni Sfintilor Apostoli, Sfantul Ierarh Partenie din Lampsakos a primit de la Dumnezeu – pe langa darul de a vindeca cancerul si toate bolile – si acela de a invia mortii (in timpul vietii sale a inviat 3 oameni).

Primul om inviat de Sfantul Partenie

Prima minune prin care Sfantul Partenie din Lampsakos a inviat un om mort s-a petrecut dupa ce Sfantul a fost numit Episcop al cetatii Lampsakos, cand Sfantul Partenie a inceput sa darame templele idolesti si sa construiasca in locul lor sfinte biserici. Astfel, a construit în mijlocul cetatii antice Lampsakos (astazi localitatea Lapseki din Turcia – vedeti pagina Mormantul Sfantului Partenie din Lampsakos face minuni si azi) şi în punctul său cel mai înalt, o mare biserică, peste măsură de frumoasă, spre slava Atotputernicului, singur apucându-se de lucru şi ajutând cu mâinile sale pe zidari. Această minunată Biserică închinată Mântuitorului Hristos domină şi astăzi centrul Lampsakului, ea păstrându-se din secolul al IV-lea, deoarece turcii au transformat-o în moschee când au răsturnat Imperiul Bizantin.

Dupa ce a terminat de construit biserica, Sfantul Partenie s-a apucat sa faca Sfanta Masa in Altar; pentru aceasta a căutat un bloc de piatră foarte mare şi frumos; după ce l-a găsit, l-a predat cioplitorilor în piatră, spre a fi prelucrat aşa încât să se potrivească cu Sfântul Altar. După terminarea lucrării, muncitorii au încărcat într-un car cu boi blocul imens de piatra si l-au transportat catre biserica. Dar diavolul, care întotdeauna pizmuieşte pe cei care vor sa realizeze ceva bun, a încercat să împiedice terminarea sfantului lacas, tulburand foarte tare boii, astfel incat omul care mana carul, pe nume Eftihianos, a fost aruncat la pământ, sub car, cu faţa în jos. Trecând carul cu piatra cea mare şi extrem de grea peste dânsul, i-a sfărâmat toate oasele şi măruntaiele, încât l-a lăsat mort.

Afland despre cele intamplate, Sfantul Partenie a spus: “Nu ai să te bucuri de asta, demon viclean, şi nici n-ai să împiedici să se facă lucrarea lui Dumnezeu!”, apoi a luat cu el pe câţiva dintre credincioşii cei de faţă si au mers indata cu toţii la locul unde se întâmplase tragedia. Văzând trupul mortului, preamilostivul Sfânt Partenie şi-a plecat sfinţii săi genunchi la pământ, spre rugăciune, apoi s-a rugat cu lacrimi lui Dumnezeu, zicând: “Tu, Stăpâne, Care eşti Adevăratul Domn al vieţii şi al morţii, Tu ştii cu adevărat pentru care pricină a atacat vrăjmaşul; dar, precum întotdeauna, aşa şi acum zădărniceşte, Împărate al meu, planurile viclene şi arată-i deşartă scornirea lui, şi dăruieşte-i viaţa robului Tău, Eftihianos, care zace aici jos mort, pentru că nimic nu se află în afara puterilor Tale, când Tu vrei, Tu Care eşti Izvorul vieţii şi Învierea!”.

Aşa a spus şi până să termine Sfântul Partenie de-a binelea rugăciunea, Eftihianos a înviat!!! Şi îndată s-a ridicat omul pe deplin sănătos, dând din mâini şi din picioare şi mişcându-şi buzele ca să-i mulţumească Marelui Făcător de minuni Partenie, care l-a înviat. Toate oasele şi mădularele – care mai înainte zăceau strivite pe drum – s-au refăcut complet, iar Eftihianos, înzdrăvenindu-se ca mai înainte, a luat boii şi a mânat carul cu piatra cea aleasă până la Sfânta Biserică a Atotputernicului. Atunci toţi cei care au văzut acea minune şi acea neaşteptată întoarcere la viaţă a mortului, şi-au întărit credinţa în Mântuitorul Hristos şi în puterea Lui nemărginită, şi au dat slavă şi laudă Preabunului Dumnezeu.

Al doilea om inviat de Sfantul Partenie

Al doilea mort inviat de Sfantul Partenie este Alamas din Siros care, fiind sub stapanirea unui demon, a cazut de pe acoperisul bisericii inaltate de Sfantul Partenie si a zacut mort fara suflare. Afland de aceasta intamplare, Sfantul Partenie a mers indata la mortul acela si, folosind cel mai puternic medicament – rugaciunea sa cea fierbinte – l-a inviat pe Alamas si l-a izbavit totodata si de demonul cel viclean.

Al treilea om inviat de Sfantul Partenie

Vestea despre minunile mari savarsite de Sfantul Ierarh Partenie din Lampsakos s-a raspandit (pentru a descoperi celelelte minuni uimitoare savarsite de Episcopul lampsakienilor vizitati pagina Viata Sfantului Partenie din Lampsakos), asa incat oamenii de pretutindeni aduceau bolnavi si demonizati la Sfantul Partenie pentru a primi vindecare si izbavire.

Printre cazurile deosebite rezolvate de Sfantul Partenie se numara si cazul tanarului Maximianos, care era de loc din cetatea Vizyi din Tracia şi ucenic la un anume Fertis, diacon la Episcopia din Lampsakos. Acest tânăr era aşa de chinuit de boala dizenteriei, încât nici o speranţă de viaţă nu-i mai rămăsese şi, neputând să se tămăduiască, a murit. După ce l-au primit mort, părinţii lui l-au dus cu tot cu pat, fără să şovăie, şi l-au aşezat la intrarea în biserică, pe unde trebuia să treacă Arhiereul lui Dumnezeu, Partenie. Venind Sfântul, a văzut pe cel mort zăcând, iar pe părinţi şi pe cei de faţă vărsând lacrimi fierbinţi pentru el. Atunci Sfantul Partenie si-a plecat genunchii si s-a rugat Bunului Dumnezeu sa-l invie pe Maximianos, care a inviat indata. Astfel, Sfântul Partenie l-a predat părinţilor în deplină sănătate, în stare să vorbească şi să umble. Toată cetatea s-a mirat foarte mult de o minune preaslăvită ca aceasta şi toţi Îl preamăreau pe Dumnezeu.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s