MORMÂNTUL SFÂNTULUI PARTENIE FACE MINUNI ŞI AZI !!!

Antica Lampsakos = actuala Lapseki

Orasul Lapseki (anticul Lampsakos) din provincia Canakkale, Turcia - orasul binecuvantat de Sfantul Partenie cu minunile sale
Orasul de azi Lapseki (anticul Lampsakos)

Cetatea antică grecească Lampsakos (în greacă: Λαμψάκος) se afla în nord-vestul Asiei Mici, pe coasta de est a Hellespontului (denumirea antică a zonei din jurul Strâmtorii Dardanele de azi), pe ţărmul asiatic al Strâmtorii Dardanele, în partea opusă a localităţii Kallipolis (astăzi Gallipoli) din Peninsula Tracică, în acelaşi loc unde este şi localitatea de azi, pe care turcii o numesc Lapseki.

Aşadar localitatea Lapseki (în turcă: Lâpseki) – care se numea în vechime Lampsakos – din provincia Canakkale (în turcă: Çanakkale) din Turcia este oraşul pe care l-a binecuvântat (şi pe care continuă să-l binecuvinteze şi astăzi) Sfântul Partenie cu minunile sale, când slujea ca episcop în secolul al IV-lea d.Hr..

ATENŢIE: Nu trebuie confundat oraşul Lapsekicel care se numea în vechime Lampsakos şi în care a fost episcop, în secolul IV d.Hr., Sfântul Partenie, Marele Făcător de minuni – din Turcia, cu oraşul Nea Lampsakos (populat de refugiaţi greci, majoritatea din anticul Lampsakos) din Insula Evia (în greacă: Εύβοια; alte denumiri: Evvoia, Euboea, Eubea, Eubeea) din Marea Egee, din Grecia !!!

Orasul Nea Lampsakos din Grecia (format din refugiati greci din Lapseki - anticul Lampsakos)
Orasul Nea Lampsakos din Grecia (format din refugiati greci din Lapseki - anticul Lampsakos)

Biserica ridicată de Sfântul Partenie
este azi moschee

Biserica Mantuitorului din Lapseki ridicata de Sfantul Partenie din Lampsakos (in prezent moscheea Suleyman Pasa Cami)
Biserica Mantuitorului din Lapseki ridicata de Sfantul Partenie (in prezent: moscheea Suleyman Pasa Cami)

Biserica pe care a ridicat-o Sfântul Partenie spre slava Mântuitorului Iisus Hristos domină şi astăzi centrul oraşului Lapseki, aceasta păstrându-se din secolul al IV-lea deoarece turcii au transformat-o în geamie turcească (adică moschee), atunci când au răsturnat Imperiul Bizantin (aşa cum au făcut şi la Constantinopol cu Biserica Sfânta Sofia şi cu bisericile din alte oraşe creştine). În zilele noastre, această Biserică a Mântuitorului, ridicată de Sfântul Ierarh Partenie din Lampsakos, poartă denumirea de Moscheea Suleiman Paşa (în turcă: Süleyman Paşa Camisi).

Mormântul Sfântului Partenie face minuni şi azi, chiar şi musulmanilor

În zilele noastre se mai păstrează, lângă Biserica Atotputernicului înălţată de Sfântul Partenie (actualmente Moscheea Suleiman Paşa), ruinele Paraclisului unde a fost îngropat trupul sfânt al bunului păstor al Lampsakului, Paraclis care a fost zidit tot de smeritul Ierarh Partenie. Dar aceste locuri sfinte de închinăciune se află, din păcate, în posesia turcilor din ţinut.

Bunul şi milostivul Sfânt Partenie din Lampsakos continuă să facă minuni uimitoare şi după trecerea sa la Domnul, la fel ca odinioară. Acest lucru a fost mărturisit de mulţi creştini care trăiau în Hellespont (ţinutul Daradanelelor), înainte să fie alungaţi de turci, care au relatat că se făceau bine când, vizitând mormântul Sfântului Partenie, îşi aşezau deasupra hainele.

Dar şi în ziua de azi Sfântul Partenie tămăduieşte – în acelaşi fel – cu generozitate chiar şi pe musulmanii care locuiesc acum în zona Dardanelelor (denumită în vechime Hellespont). Sfântul îi vindecă pe ei şi pe copiii lor, când îi aşează bolnavi pe mormântul lui. Musulmanii îl cunosc pe minunatul Sfânt Partenie şi îi poartă un respect deosebit, zicându-i “Sari Babai”, adică “Părintele de aur”, exact după cum l-au văzut reprezentat în icoane pe Sfântul Partenie.

Sfântul Partenie se arată viu în vis şi vrea ca mormântul său să fie cinstit

O musulmană care locuieşte vis-à-vis de mormântul Sfântului Partenie relatează o minune cutremurătoare pe care o săvârşeşte Sfântul Partenie în zilele noastre. Turcoaica mărturiseşte că l-a văzut în somn pe Sfântul Partenie, viu, chemând-o să-i aprindă candela de la mormântul său şi jeluindu-se: “De ce mă lăsaţi să trăiesc în întuneric?” Aceasta nu i-a dat ascultare prima dată, dar Sfântul Partenie nu a lăsat-o în pace şi i-a apărut în vis şi a doua oară, şi a treia oară, de-acum ameninţător. Astfel, musulmana aceasta care are casa vis-à-vis de mormântul Sfântului Partenie a fost nevoită să-i aprindă candela zilnic şi fără încetare, pentru că, dacă vreodată uită sau neglijează, îi apare Sfântul în aceeaşi seară în vis insistent şi ameninţător.

Această minune este o mărturie de necontestat a tuturor refugiaţilor din anticul Lampsakos – actualul oraş turc Lapseki – care astăzi trăiesc în oraşul grecesc Nea Lampsakos din Insula Evia, minune confirmată şi de părintele Konstantinos Euripidis, preot în Nea Lampsakos. Mulţi dintre aceşti refugiaţi au vizitat de curând locurile lor de baştină – făcând pelerinaj acolo – şi au văzut acest lucru uimitor şi cutremurător cu ochii lor şi au auzit cu urechile lor de la musulmana (de vis-à-vis de mormântul Sfântului Partenie) în persoană, care îl venerează şi-l iubeşte pe acest Mare Sfânt ortodox, dar totodată se şi teme de el.

NOTĂ:

Această minune cutremurătoare a fost preluată din cartea doamnei filolog Maria MeletiouMakri (ea însăşi salvată de Marele Sfânt Taumaturg şi Făcător de minuni Partenie de la moarte sigură – vedeţi secţiunea Minuni –> Minuni din zilele noastre), “UN SFÂNT DIN VECHIME VIU PRINTRE NOI – SFÂNTUL PARTENIE DIN LAMPSAKOS (Sfântul ocrotitor al bolnavilor de cancer), carte apărută la Editura Bunavestire, Bacău, 2008 (ediţia a II-a).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s